ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΜΕΝ
Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ιδρύθηκε στις 5 Μάρτη του 1901, στο λιμάνι του Πειραιά (Μπουμπουλίνας 1) με την επωνυμία Ατμομηχανουργικός Σύνδεσμος “Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ”.
Ιδρύει σχολή τον «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», εισάγει την διαδοχική ναυτολόγηση, θέτει πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της ζωής στα πλοία.
Το 1914 μετονομάζεται σε Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ατμόπλοιων.
Από τις 4 – 6 Νοέμβρη του 1918, με απόφαση του Δ.Σ παραχωρούνται τα γραφεία της Ένωσης και πραγματοποιείται το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Το 1941 κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο Κάρντιφ της Αγγλίας, ιδρύεται η Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και το 1942 εκλέγεται πρόεδρος ο αγωνιστής Β.Μπεκάκος.
Το 1943 γίνεται ενοποίηση των ναυτεργατικών οργανώσεων και δημιουργείται η θρυλική ΟΕΝΟ (Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων). Έγραψε λαμπρές σελίδες στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, οργάνωσε την πάλη και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των ναυτεργατών, έδωσε την αντιφασιστική μάχη με το σύνθημα «ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ». Ο αγώνας της ΟΕΝΟ είχε διπλό χαρακτήρα:
α) Την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, τροφοδοσίας και μισθοδοσίας.
β) Την αναπτέρωση του πατριωτικού φρονήματος των ναυτεργατών που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των μεταφορών του αντιφασιστικού άξονα «σε αυτές τις συνθήκες οι τορπιλισμοί και οι βομβαρδισμοί έστελναν καθημερινά τους ναυτεργάτες στον υγρό τάφο».
Στην πολυκύμαντη ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, για να αντιληφθούμε την σημασία και την προσφορά της ΠΕΜΕΝ, είναι απαραίτητο να σκύψουμε στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, τα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν.
Μια τέτοια εξέταση προσδιορίζει την πραγματική διάσταση στο χρόνο και μας δίνει εφόδια για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις εξελίξεις σήμερα.
Σήμερα που δοκιμάζεται η κοινωνία και οι αξίες της, οι δομές και οι αρχές λειτουργίας της με μια κουβέντα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και αναπτύσσονται προβληματισμοί για τις αιτίες της κρίσης, τις ευθύνες και το ρόλο που καλείται να παίξει κάθε κοινωνική οργάνωση, ακόμη και οι πολιτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία να κοιτάξουμε το παρελθόν για να εκτιμήσουμε το παρόν και να καθορίσουμε τη στάση μας και τις επιλογές μας για το μέλλον.
Σε αυτές τις συνθήκες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ, παράλληλα με την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Μηχανικών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, υλοποιήσαμε την δέσμευση με την οικονομική βοήθεια και από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την λειτουργία ENGINE ROOM SIMULATOR με πιστοποίηση στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
Με αίσθημα ευθύνης για την τεχνική βοήθεια και υποστήριξη των Μηχανικών, το ERM λειτουργεί από τις 30 Μάη 2013, η παρακολούθηση είναι Δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα ταμειακά εντάξει μέλη της ΠΕΜΕΝ και στην παρακολούθηση τηρείται διαδικασία προεγγραφής.
Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την πραγματοποίηση τεχνικών σεμιναρίων στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ προγραμματίζονται και για το επόμενο διάστημα.
Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την τεχνογνωσία, την παράδοση και να την ενισχύσουμε στις νέες συνθήκες, σε συνθήκες απαξίωσης του εργατικού δυναμικού, πρέπει να συγκρουστούμε με πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα.
Αυτός ο αγώνας έρχεται από παλιά, από την ίδρυση της ΠΕΜΕΝ και συνεχίζεται. Είναι η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης. Να δημιουργεί, να αυξάνει την παραγωγή και την παραγωγικότητα και να διεκδικεί την θέση της στην κοινωνία με βάση τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.
Πιστεύουμε στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, να γίνει κυρίαρχη στο πλούτο που παράγει.