Ομιλία του Προέδρου της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκη στη κοπή της πίτας 19 Γενάρη 2023

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, σας καλωσορίζει στη σημερινή εκδήλωση και εύχεται σε όλους τους παραβρισκόμενους, αλλά και σε όλους τους Μηχανικούς, τους  ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, υγεία, ένα αγωνιστικό και δημιουργικό νέο έτος.

  Το 2023 είναι μία χρονιά μεγάλων μαχητικών απαιτήσεων. Οι εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και κύρια μέσα στο χρόνο που πέρασε, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για αγωνιστική επαγρύπνηση και οργανωμένη, αποφασιστική, αγωνιστική δράση, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας και να ανοίξουμε το δρόμο για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας. 

Κλείνουμε ένα χρόνο από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται από την συνέχιση του και των ανταγωνισμών μεταξύ των δυνάμεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε – Ρωσίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, που «ακονίζονται μαχαίρια» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, διέξοδο για τους λαούς δίνει η πάλη για την απεμπλοκή τους από τους σχεδιασμούς, τις λυκοσυμμαχίες και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Το 2022 δεν υπήρξε κανένας τομέας στην καθημερινότητα του λαού, που να μην χτυπήθηκε βάναυσα από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, «σφαγιάζει» τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και το επίπεδο διαβίωσης μας.

Το εργατικό κίνημα έδωσε σκληρές μάχες ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση στην υγεία, στην παιδεία, ενάντια στη λαίλαπα της ακρίβειας στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Την ίδια ώρα εντείνεται ο αυταρχισμός, η καταστολή και η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, σε μία σειρά από κλάδους.

Σταθμός στην πορεία κλιμάκωσης της πάλης, αποτέλεσε η Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 9 Νοέμβρη, που οργανώθηκε σε κάθε κλάδο και επιχείρηση, με τα ίδια τα σωματεία να είναι οργανωτές και η μαζική συμμετοχή των  εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις, έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική.

Διδασκόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες του παρελθόντος, που επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση της δράσης και της συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια, γίνεται σήμερα επιτακτική. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τη ζωή μας ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που αμείωτα τσακίζει τη ζωή μας.

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,  

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν μπορεί να αγανακτούμε αλλά και να μένουμε θεατές των εξελίξεων και στην δικομματική πόλωση, που όλο και περισσότερο κορυφώνεται. Ένα γνώριμο επικίνδυνο παιχνίδι που τα περιλαμβάνει όλα: ψέματα, υποσχέσεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παραπλάνηση.

Έχουμε και τη γνώση και την πείρα, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία από όλες τις κυβερνήσεις που ήταν στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, των μνημονίων, στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων.

Επιβάλλεται να αντισταθούμε και να μην υποκύψουμε για άλλη μια φορά στις αστικές πολιτικές δυνάμεις  και στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που καλλιεργούν την αντίληψη ότι μπορεί ο εργάτης, ο εργαζόμενος, να βελτιώνει τη θέση του και τη ζωή του χωρίς συγκρούσεις, αλλά με επιμέρους αλλαγές που του υπόσχονται.

Να αναδείξουμε ότι οι διαχειριστές αυτού του γερασμένου και σάπιου συστήματος, δεν  μπορούν να αποτρέψουν την αντιλαϊκή λαίλαπα, δεν εμποδίζουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, που ζούμε.

 Συνάδελφοι και φίλοι,

Το χρόνο που πέρασε η ΠΕΜΕΝ μαζί με τις ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησε στους αγώνες των ναυτεργατών και της εργατικής τάξης της χώρας μας. Αναπτύξαμε πολύμορφη δράση για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων, κρατώντας σταθερά την πυξίδα μας ενάντια στη πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους ναυτεργάτες, να μην υποκύπτουν στις σειρήνες του ατομισμού. Η ιστορική δράση της ΠΕΜΕΝ, μας διδάσκει ότι κάθε κατάκτηση ήταν αποτέλεσμα μαζικών ταξικών αγώνων και σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε την ΠΕΜΕΝ και στις αρχαιρεσίες που έχουμε αυτή τη χρονιά.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από την σημερινή μας εκδήλωση και να αναφέρουμε ότι, με βαθιά θλίψη αποχαιρετήσαμε τον πρώην Πρόεδρο του σωματείου Θανάση Σταματόπουλο. Σύνδεσε το όνομά του με την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος, με την ιστορία της ΠΕΜΕΝ, που κράτησε γερά το τιμόνι της ως Πρόεδρος, για 19 χρόνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ θέλει να εκφράσει και από αυτό το βήμα τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη προσφορά του συνάδελφου ναυτοδιδάσκαλου Α’ Μηχανικού Σβύρου Θεμιστοκλή στη λειτουργία των σεμιναρίων «ENGINE ROOM RESOURCE MANAGEMENT (SIMULATOR)» και «OIL RECORD BOOK», που πραγματοποιούνται δωρεάν στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Επίσης και για την δωρεά 4 πινάκων ζωγραφικής από την προσωπική του δημιουργία και συλλογή και οι οποίοι εκτίθενται στα γραφεία του σωματείου μας.

Καλή χρονιά, να ευχηθούμε σε όλους τους ναυτεργάτες που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν καλά ταξίδια, καλές θάλασσες και καλή επάνοδο στις οικογένειές τους.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
Related news