48ωρη Απεργία. Συγκέντρωση ναυτεργατικών σωματείων στο λιμάνι του Πειραιά (VIDEO – ΦΩΤΟ)

«Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των ναυτεργατών», απαίτησαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών.

Η απεργία έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα και συνεχίζεται έως το πρωί της Παρασκευής. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου,  μέλος της ΚΕ,  βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά και εκ νέου υποψήφια.

Την απεργιακή κινητοποίηση χαιρέτισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους λαούς της Τουρκίας και Συρίας, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού, και κάλεσε τα σωματεία να οργανώσουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ανταποκρινόμενα και στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Όσον αφορά το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, κατήγγειλε την άρνηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συναντηθεί και να συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, άρνηση την οποία χαρακτήρισε προκλητική καθώς την ίδια στιγμή που οι μισθοί και τα δικαιώματα των ναυτεργατών τσακίζονται τα κέρδη των εργοδοτών γιγαντώνονται. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα νέα πλήγματα που φέρνει στους όρους αμοιβής και εργασίας η τροποποίηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που την Πέμπτη, συζητιέται στη Βουλή. 

Τα ξημερώματα οι ναυτεργάτες βρέθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλης της χώρας, περιφρουρώντας την 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία τους που ξεκίνησε στις 6 το πρωί.

Διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
Related news