Οξυμμένο πρόβλημα ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στην ΑΕΝ Ασπροπύργου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ  ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Π.Ε.Μ.Ε.Ν.)

Μπουμπουλίνας 21 – 185 35 Πειραιάς

τηλ. 210/4115260 – 210/4179144 Fax. 2104122606

Email: [email protected][email protected]

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η έναρξη του νέου εξαμήνου στην ΑΕΝ/Ασπροπύργου έφερε τους σπουδαστές αντιμέτωπους με το οξυμμένο πρόβλημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που συνεχίζεται και αναδεικνύεται σε καταγγελία του Σπουδαστικού Συλλόγου την οποία επισυνάπτουμε.

Συγκεκριμένα ο Σπουδαστικός Σύλλογος με αφορμή τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αναφέρει ότι η διαμόρφωση του ωρολογιακού εκπαιδευτικού προγράμματος επεκτείνεται μέχρι το απόγευμα.

Αυτό το γεγονός προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στους σπουδαστές και στη μετακίνηση τους αλλά και σε εκείνους που εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες φοίτηση τους.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η υποχρηματοδότηση της ναυτικής εκπαίδευσης, που προκαλεί και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι ωρομίσθιοι, το αποτέλεσμα είναι διαρκώς να χειροτερεύουν οι συνθήκες για τους εκπαιδευόμενους.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και το υπουργείο ναυτιλίας,  παρότι γνωρίζουν τα διαχρονικά προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση, δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προς όφελος των σπουδαστών.

Αντίθετα διαρκή είναι τα προνόμια και οι επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουν έδαφος τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  

Καλούμε τους σπουδαστές να συντονίσουμε τη δράση μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συνδέονται με τα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών, να αγωνιστούμε για Αποκλειστικά – Δημόσια – Δωρεάν – Ανώτατη ναυτική εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.  

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ     ΕΝΩΣΗ     ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ     ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ    ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 21 Φλεβάρη 2023

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Α.Ε.Ν. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

 

Συνάδελφοι –ισες,

Το νέο σπουδαστικό εξάμηνο που ξεκίνησε αποδεικνύει ότι για άλλη μια φορά η διαχρονική υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης μπαίνει εμπόδιο στον επαγγελματικό προγραμματισμό μας και δημιουργεί  σύνθετα προβλήματα στην καθημερινότητα μας.

Λόγω έλλειψης καθηγητών το πρόγραμμα των μαθημάτων φτιάχνεται και ράβετε στα μέτρα άλλων. Ενώ τα μαθήματα θα έπρεπε να ξεκινάν το πρωί και να ολοκληρώνονται το μεσημέρι στις 2:00 μ.μ., το πρόσφατο πρόγραμμα της σχολής πλοιάρχων περιλαμβάνει μέρες που τα μαθήματα τελειώνουν στις 4:00 μ.μ. και άλλες μέρες που το πρόγραμμα είναι λειψό.

Η συγκεκριμένη επιλογή του Υπουργείου που χρησιμοποιείται πάγια για να καλύψει τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό επηρεάζει την ζωή των σπουδαστών ιδιαίτερα αυτών που δουλεύουν. Εργαζόμενων σπουδαστών που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και η Διοίκηση της σχολής θα έπρεπε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι σπουδαστές να επικεντρώνονται ανεμπόδιστα στις σπουδές τους χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν παράλληλα.

Διαχρονικά αναδεικνύουμε ότι για να ανακουφιστούν οι σπουδαστές από το παραπάνω πρόβλημα απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η δημιουργία χώρων για δωρεάν σίτιση όλων των σπουδαστών και η εξασφάλιση στέγασης για τους σπουδαστές από την επαρχία. Έτσι κανένας συνάδελφος δεν θα χρειάζεται να δουλεύει για να καλύψει τις ανάγκες του και ο χρόνος αυτός θα αξιοποιείται για τις σπουδές τους.

Ως Σύλλογος σπουδαστών απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς. Εκσυγχρονισμός της ύλης μαθημάτων που να ανταποκρίνεται στην τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, αλλά και για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού για να λειτουργήσει η σχολή με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές.
  • Λειτουργία δωρεάν σίτισης με κανονικό γεύμα για όλους καθώς και στέγαση για τους συναδέλφους από επαρχία. Μέχρι τότε να δίνεται έγκαιρα και να αυξηθεί το επίδομα στέγασης.

21 Φεβρουαρίου 2023

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
Related news